Moedertaal

vlaggen (2)

Hoe vaak houden wij voor onverzoenlijkheid van mening, wat niets anders is dan verschil in temperament. Arthur Schnitzler (1862-1931)

Ze was niet blij toen ik haar per telefoon vertelde dat Brrrr moest werken en dat we dus niet op de verjaardag van haar zoon aanwezig konden zijn. Ze haalde andere gelegenheden aan waar wij ook al niet waren komen opdagen. Ze had gelijk – dit was niet leuk.

Maar ik had haar wel willen zeggen dat we afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en dat zij waarlijk wijd weg wonen. En Рbeetje gemeen Рdat ze in de afgelopen twaalfeneenhalf jaar welgeteld ̩̩n keer gedacht hebben aan Brrrrs verjaardag en helemaal nooit aan onze trouwdag. En dat we daar helemaal never-nooit-niet een punt van hadden gemaakt.

Maar dat vergat ik allemaal doordat ze zei wat ze zei.

“Soms voel ik alsof wij aan de achterste mem hangen.”

Wat is de Nederlandse taal toch een rijke!

[En inhoudelijk gezien denk ik dat het beter is dat iemand je vaker wilt zien dan minder vaak, denk ik dan maar.]

Standaard

10 gedachten over “Moedertaal

 1. BGA schreef:

  Afspraak om te komen was gemaakt. Je vond het echt leuk om te komen, zei je….Een belletje van ‘haar’ kant om tijd e.d. af te spreken leidde tot jouw reactie:”Brrrr moet werken”.
  “Zij” = jouw zus
  “haar zoon”= jouw petekind; althans naar jou genoemd
  Via de weblog laten weten wat je eigenlijk bedoelde, is niet de meest fraaie manier van communiceren René!

 2. Ik vind het wel heel erg gemakkelijk van haar (en vele anderen met haar). Verwachten dat jullie steeds komen opdraven (‘die nichten hebben toch geen verplichtingen’), maar zelf telkens niet de moeite nemen. Ik vind het terecht dat jullie haar daarop hebben gewezen.

  {Mowl: wij begrijpen mekaar.}

 3. Ton schreef:

  “De achterste mem” is bij een zoogdier de verst naar achter gelegen tepel. Deze ligt ook het verst weg van het hart van de moeder. De gedachte is dat het dier dat aan de achterste mem hang, daar gezoogd wordt, het minst door de moeder geliefd wordt en de minste aandacht krijgt.

  {Mowl: duidelijke uitleg, niet Paul?}

 4. Ik denk graag dat ik onze taal goed beheers en een grote vocabulaire heb, maar ik heb nergens kunnen vinden wat een ‘mem’ is.
  Hoewel ik er wel een ‘straatbetekenis’ van ken: borst.
  Maar dan lijkt het me weer niet in je stukje te passen…. dus: verlicht mij!
  aldus.

  {Mowl: toch is het een tiet.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.