Nog een treinverhaal

Voor collega S neem ik elke ochtend de Spits mee. De Spits is, net als de Metro, een gratis dagblad dat onder andere op de spoorwegstations verkrijgbaar is. S wil geen Metro. S wil de Spits.

Niet voor het nieuws of de advertenties, maar voor de horoscoop. Die neemt ze heel serieus. Zo was ze laatst bijna met een oude vriend gaan zoenen, tot ze zich herinnerde dat haar sterrenwichelaar haar dat die dag had afgeraden. Ze had er niet aan moeten denken wat er had kunnen gebeuren als ze dat op dat moment was vergeten.

Het meenemen van een Spits klinkt makkelijker dan het is. Tussen A en Z maak ik enkele tussenstops op stations waar geen Spits wordt uitgedeeld. En ook de Metro is daar vaak niet beschikbaar. Ondanks de vele begerige blikken hou ik mijn exemplaren stevig vast. Alles voor collega S.

Soms kunnen de medereizigers zich niet beheersen.

-“Zou ik misschien een krant mogen?” vroeg een passagier toen ik aan de Metro was begonnen. Ik aarzelde.
-“Goed.” besloot ik en overhandigde hem de Spits. “Maar ik wil hem wel terug. Hij is voor een collega.” voegde ik er aan toe. Blij aanvaardde de man het tabloid. Hij knikte.

-“Natuurlijk.” zei hij. “U krijgt hem terug.”

We reisden via D verder naar Z. Ik had inmiddels de Metro uit en naast me neergelegd. Ik was vastbesloten om hem straks aan de man te geven die nog steeds verdiept was in de Spits. Een mooie geste, vond ik zelf. Mijn goede daad van die dag.

In D stopte de trein. Nieuwe reizigers kwamen het treinstel in. Een vrouw in een rood mantelpakje zag de uitgelezen Metro naast mij liggen en griste hem – zonder een woord te zeggen – van de zitting. Mijn mond ging open maar er kwam geen geluid uit. De deuren sloten zich en de trein zette zich in beweging.

Even voor Z overhandigde de man mij de Spits. Hij keek naar de zitplaats waar hij een Metro vermoedde. Daarna keek hij mij aan. Ik voelde me rood worden.

[‘Zeikerd’ leek de man te denken. Ik had geen zin om me tegen een onuitgesproken gedachte te verdedigen en stopte de Spits in mijn tas. In mijn ooghoeken zag ik de man weer plaatsnemen. Op mijn werk aangekomen bleek S een vrije dag te hebben genomen.]

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.