Overlevering

reiger

We kunnen ons God wel zonder de kerk voorstellen, maar de kerk niet zonder God.
Thomas Mann (1875-1955)

Kijken naar het Discovery-kanaal levert zelden nieuwe inzichten op. Daarvoor zijn de geprogram­meerde uitzendingen te vaak verouderd en herhaald. Desalniettemin kan de zender als vermakelijk worden betiteld – zeker op een zondagavond, waar we ons opmaken om het weekeinde af te sluiten en een nieuwe werkweek te beginnen.

Gisterenavond werden we aan de hand genomen door Tony Robinson, in een vorig leven bekend als Baldrick uit de Blackadder-series. Robinson beloofde ons de waarheid te onthullen over Dan Brown’s Da Vinci Code. Zoals je weet (of misschien ook niet) wordt in dit kassucces gespeeld met de mythe van de Heilige Graal.

In het programma worden verschillende eeuwenoude theorieën al dan niet ‘ontmaskerd’. Robinson reist van Egypte naar Italië en van Frankrijk naar Israël. Veel zogeheten gnostische geschriften komen langszij, waaronder de apocriefe evangeliën. Niet het minst interessant is het Evangelie naar Maria Magdalena. Dat gegeven is de aanleiding voor het verhaal dat Jezus niet aan het kruis zou zijn gestorven, maar in leven is gebleven en getrouwd met deze vrouwelijke apostel, met wie hij ook nog es een dochter zou hebben, genaamd Sarah.

De hele familie zou op een bootje het Heilige Land ontvlucht zijn en uiteindelijk aangekomen aan de kust van Frankrijk. Daar vestigde het gezin zich. Tot op de dag van vandaag zouden er nakomelingen van Jezus en Maria rondlopen – dit tot grote ergernis van de Kerk.

Aan het slot van het programma gingen we, niet veel wijzer geworden, naar bed.

“Misschien,” mijmerde ik hardop, “Ben jij wel een afstammeling van Die Twee. Je voorouders komen tenslotte uit Frankrijk.”

Brrrr trok zijn wenkbrauwen op.

“Ik geloof daar niet zo in.” zei hij met ontluisterende nuchterheid. “Slaap lekker.”

“Welterusten.” zei ik en deed het licht uit.

[Verbeeldde ik het me nou of gloeide er een zwakke stralenkrans rondom zijn hoofd?]

Standaard

4 gedachten over “Overlevering

 1. Voor de paar mensen die The Da Vinci code nog niet gelezen hebben, heb je wel een informatie weggegeven. Het is nog net geen “the dog dies!” spoiler.

  {Mowl: en het knappe is dat ik het boek geen eens gelezen heb.}

 2. linette schreef:

  haha, jezus als oude hippie in India of met een stokbrood en een kuipje paturain onder zijn arm struinend door de Provence! Het moet niet gekker worden, maar ik gun het de beste man wel! Alleen waar zou de kerk zijn zonder zijn martelaar? En wat Brrrr betreft, hij bezit wel de gave om van weinig veel te maken dus……..

  {Mowl: hij is hemels.}

 3. De theorieen over de nakomelingen van Jezus zijn al heel oud. Er gaat zelfs een verhaal dat Jezus niet aan het kruis is gestorven maar gevlucht is naar India. Er zijn genoeg boeken over als dat je interesseert.

  {Mowl: de materie is – voorzichtig uitgedrukt – mij niet onbekend.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.