Preek

markt

Er is geen zonde behalve domheid.
Oscar Wilde (1854-1900)

Kortgeleden had ik het over de schijnbaar steeds groter worden domheid der mensheid. Jullie waren of niet thuis, of niet onder de indruk – slechts een enkeling nam de moeite te reageren. Dat ontslaat mij niet van de verplichting mijn kruistocht voort te zetten.

Waarom ben ik zo gekant tegen domheid? Wat versta ik eigenlijk onder domheid?

Om met dat laatste te beginnen: domheid is, volgens mij, een gebrek aan nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid voor het leven, de wereld en de mensen om je heen. De nieuwsgierigheid die zich uit in verwondering en bewondering en het leven telkens weer de moeite waard maakt om er nog een dag aan vast te plakken. De nieuwsgierigheid die uiteindelijk leidt tot de wetenschap dat er meer te zien valt dan ooit kan worden gezien.

Domheid is het ontbreken van die nieuwsgierigheid. Het leidt daarom bijna noodzakelijkerwijs tot vooroordelen, bekrompenheid en een veel te nauw wereldbeeld. Alsof je in een villa woont en nooit van de wc afkomt.

Domheid is zonde van je leven. Domheid is een zonde.

[Inderdaad – ik maak niet veel mee, op het moment. De bouwvak, he.]

Standaard

5 gedachten over “Preek

 1. Het ligt niet aan de link… Ik klik meestal door vanuit je Rss-Feed. Of vanuit mijn of een andere site. Of ik tik het in. Het helpt niet, er is niets aan te doen, lijkt het.

  De oplossing zal vast iets met een proxyserver te maken hebben (ofzo).

  {Mowl: dan sta ik machteloos.}

 2. Om de een of andere gekke reden kan ik op mijn werk al tijden deze weblog niet meer bereiken. Ik krijg dan de pagina vlak voor je overstap naar een andere server. Vandaar de late reacties van mijn kant. Als enkeling ben ik blij dat ze gewaardeerd worden.

  Domheid is inderdaad zonde. En bloedirritant!

  {Mowl: kijk es goed of je link wel goed is – http://www.Mowl.eu moet het zijn. Ik zou het jammer vinden om de rots in mijn branding kwijt te raken.}

 3. Joan schreef:

  Dus als domheid een gebrek aan nieuwsgierigheid is staat nieuwsgierig zijn dan gelijk aan slim zijn ? Dat zou namelijk weer wat voordelen opleveren voor me 😉

  {Mowl: slimheid is aangeboren. Wijsheid verworven.}

 4. linette schreef:

  Je hebt gelijk, maar…….er zijn wel haken en ogen nl. domheid door algemene onverschilligheid is erg, maar domheid door waar je wiegje staat en daar kun je helaas niets aan doen tja, dan moet je wel erg nieuwsgierig zijn en sterk in je schoenen staan en als allerbelangrijkste de mogelijkheden hebben om je te ontwikkelen, toch..

  {Mowl: wat niet gaat, gaat niet. Da’s nog geen excuus voor desinteresse.}

 5. * Misschien werkte de reactiefunctie niet
  * Misschien waren we te dom om te reageren
  * Misschien waren we geshockeerd door zoveel arrogantie.
  * Misschien zaten we net op de wc

  {Mowl: of we waren op een folkfestival.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.