Reiziger

lieveheersbeestje

Niemand keert terug van een lange reis zoals hij vertrokken is.
Graham Greene (1904-1991)

Brrrr had de twee dozen voorop zijn fiets bevestigd. Terwijl hij de deur afsloot, landde een lieveheers­beestje op een rand. Toen de fiets in beweging werd gezet, bleef het zitten.

Als het haren had gehad, hadden ze langs zijn hoofd gewapperd. Nu hield het insect zich vast aan het karton, terwijl de wind langs zijn gestroomlijnde lijfje waaide. Het dier was op reis en het lot zou bepalen waar het zou eindigen. De dozen en de fiets waren op het juiste moment gekomen. De kleine gevlekte eenheid had die hele ochtend al een onbestemd, ontevreden gevoel gehad. Hij wilde iets anders. Iets heel anders.

En nu zag hij opeens de wereld langs zich heen trekken, terwijl hij zich steeds steviger moest beethouden. De reis ging door straten, tot uiteindelijk de stad verlaten werd. Het oliebeestje vond alles reuzespannend. Ademloos – voor zover dat begrip van toepassing is op een kever – wachtte het op wat komen ging. De wereld lag aan zijn voeten, de toekomst was open!

[Het uiteindelijke doel van de trip was net over de brug. Bij een blauw-geel woonwarenhuis stopt de fiets. Het lieveheersbeestje opende zijn rugschild en liet zich meenemen door de wind.]

Standaard

9 gedachten over “Reiziger

 1. Anne schreef:

  Ohh en de Voerstreek is eigenlijk een belgisch limburgse enclave in Wallonië. Daar heeft lange tijd de lont van de taalstrijd gesmeuld.
  Je kan het situeren tussen Maastricht, Luik, Verviers en de Duitse grens.

  {Mowl: maar is het Vlaams?}

 2. Anne schreef:

  Een vlinder.

  Mooi hé? Doet me denken aan schattebout

  {Mowl: schitterend! Wat me ertoe brengt me af te vragen of ‘schattebout’ wellicht van oorsprong ook een vlinder is?}

 3. Hemelbeestjes heb ik ook nog nooit horen zeggen hier. Vermoedelijk is het Limburgs? Hier in Oostvlaanderen zeggen ze meestal lieveheerbeestje.

  Weet je wat een ‘vliegeboutje’ is?

  {Mowl: u zou best gelijk kunnen hebben – spreken ze Limburgs in de Voer? Maar vertel: wat is een vliegeboutje? Zelfs ‘google’ helpt me niet verder.}

 4. Ik heb een lieve heer beestje nog nooit een oliebeestje horen noemen. Wel leuk.

  {Mowl: ik hoorde het woord eerst van mijn Vlaamse neefje. Hoewel, naar het schijnt, in Vlaanderen meer over ‘hemelbeestjes’ wordt gesproken.}

 5. rozebeer schreef:

  dan kan dit lieve beestje nu een heel andere wereld zien… De vuilverbranding bijvoorbeeld…, daar zal ie nog nooit geweest zijn denk ik.
  Of heeft dit beestje misschien een retourtje genomen?

  {Mowl: we hebben het hem niet gevraagd.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.