Samen leven

regen

In ons verontreinigd milieu wordt de lucht langzamerhand zichtbaar. Norman Mailer (1923)

Met het milieu gaat het prima, dank je. Natuurbescherming is nergens voor nodig. Milieu-educatie is weggegooid geld. Serieus.

Mijn leraar Latijn op de middelbare school kon prachtig verhalen over de teloorgang van het Romeinse Rijk. Hoe het eens zo machtige imperium en de voor eeuwigheid in stenen uitgehouwen getuigenissen ervan al rap na het ineenstorten van het rijk ten slachtoffer vielen aan simpele mossen en zaden. Ruïnes overwoekerden in een vlot tempo en het duurde evenmin lang voordat al wat resteerde van die grootse era door planten en dieren langzaam maar zeker werd heroverd.

De natuur – daar hoeven we niet bang voor te zijn. Die redt zich wel. Ik maak me meer zorgen om de mens.

[Dat van die ruïnes en de overwoekering is trouwens zo ongeveer het enige wat ik van Latijn heb onthouden. Dat en ‘Pecunia Non Olet’.]

Standaard

6 gedachten over “Samen leven

 1. Als ze het nu gewoon consequent ‘mensbescherming’ gaan noemen, wordt het misschien onder bepaalde delen van de bevolking ook eindelijk eens als belangrijk gezien… misschien het overwegen waard.

  {Mowl: zullen we het proberen?}

 2. Je hoeft je geen zorgen te maken om de mens hoor. Die roeit zichzelf wel uit, met de tijd. Probleem opgelost. En laat dan de natuur zijn gang maar gaan.
  Of ben ik nu ietsjes te ironisch?

  {Mowl: nee hoor.}

 3. ik heb nooit latijnse les gehad, maar: ora et labora, amor vincit, carpe diem, veni vidi vici, moratori te salutem…. 🙂
  wow… ik ken meer latijn dan ik dacht… 🙂
  maar: de mens maakt uiteindelijk ook nog steeds deel uit van de natuur, dus ook dat zal uiteindelijk wel los lopen… op de hele lange termijn.. 😉
  aldus.

  {Mowl: en, och, als we verdwijnen is er nog geen man overboord.}

 4. Steve schreef:

  Ja, zo kun je het ook bekijken. Maar volgens mij is dat ook een idee achter milieubescherming: ervoor zorgen dat er voor (toekomstige) mensen een goed mileu overblijft.

  {Mowl: mensbescherming, dus eigenlijk.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.