Sardines

fotograaf

Beschaving is: het beste te kennen wat in de wereld gezegd en gedacht is. Matthew Arnold (1822-1888)

Laten we maar zeggen dat het het lot was waar ik in berustte.

Hoe verklaar je anders dat ik, met een eersteklas treinkaartje op zak, gelaten op het balkon van een blazende boemel vastgeklemd stond tussen hordes andere reizigers. Naast mij stond een meisje dat in de drukte nog ruimte had gevonden te telefoneren.

“Ik sta voor in de trein.” deelde ze haar gesprekspartner mee. “D’r is geen doorkomen aan, zo druk.” Intussen probeerde ik mijn voeten zo te verschuiven dat er niemand op hoefde te staan. De deur van de eersteklas coupé schoof open en een meisje met een blauw jasje wurmde naar buiten. Ze zwaaide mijn kant op. Een jongen glipte de coupé in.

“Hé, hallo!” begroette het meisje met de telefoon verbaasd. “Ik sta net met je te bellen.” Ze stopte haar telefoon weg.

Blauwjasje wrong zich door het zijpad naar het balkon. Ze trapte daarbij glunderend op allebei mijn voeten. Ik had goede karma, denk ik, deze dag en glimlachte alleen maar.

“Wat deed jij in de eersteklas?” zei het meisje met de telefoon.

“Zitten.” was Blauwjasjes antwoord.

[Ik stond van mezelf te kijken. Geen onvertogen gedachte kwam er in me op. Ik was één brok tolerantie. Om bang van te worden.]

Standaard

4 gedachten over “Sardines

 1. Hendrik schreef:

  Heb weer even van een paar stukje genoten! Herkenbaar, erg herkenbaar! Daarom ben ik dus naar Amsterdam verhuisd, om naar mijn werk te kunnen wandelen…

  {Mowl: dus wonen in Amsterdam heeft ook voordelen?}

 2. Een beetje drukte is in de trein blijkbaar een vrijbrief om maar overal te gaan zitten. Kwam daar laatst ook achter tijdens een ritje naar Zutphen. Ben je opeens omringd door allerlei studenten die steeds schichtig achterom zitten te kijken. Erg onrustig en ik koop dat 1e klas kaartje nou juist om even lekker tot rust te komen.
  Volgende keer maak ik een burger arrest!

  {Mowl: met name tussen Zwolle en Zutphen lijkt het normaal om zonder kaartje eersteklas te reizen.}

 3. Gelukkig zit ik nooit in te drukke treinen, maar ik betaal wel 50 cent te veel sinds de kaartjesautomaat mijn bankpas niet meer accepteert.

  {Mowl: moet je er dan niet es mee naar de bank?}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.