Slag bij Nieuwpoort

kranen

Maak uw vingers schoon voor ge naar mijn smetten wijst.
Benjamin Franklin (1706-1790)

Als onze verbouwing de Tachtigjarige Oorlog is, zitten we nu in het Twaalfjarig Bestand.

Iedereen die wel es iets heeft laten veranderen aan zijn huis – al was het aan zoiets kleins als de meterkast – weet dat dit stof met zich meebrengt. Stof en gruis. Overal komt het vandaan en overal gaat het liggen. Op een zeker moment eet je gruis, adem je gruis, hoor je gruis. Als je je zakdoek gebruikt is ie binnen de kortste keren bruin-grijs. Een wattenstaafje haalt meer vuil weg dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Er lijkt zich meer gruis te hebben verzameld dan ooit door het breken en slopen kan zijn verwijderd. Elke verbouwing is an sich een natuurwonder. Zo moet de Schepping zich hebben voltrokken.

Maar goed, we hebben het Twaalfjarig Bestand dus bereikt.

In ons geval betekent dit, dat de ouders van Brrrr zijn overgekomen om enerzijds het grootste deel van het huis te reinigen en anderzijds de witkwast ter hand te nemen om de nieuw ontstane ruimtes van een verflaag te voorzien.

Het is niet te beschrijven hoe een huis daar na één dag van kan opknappen.

Vanmorgen werd ik wakker met reine lichaamsopeningen. Geen geknars tussen mijn tanden. Geen vuiligheid in mijn neusgaten. Geen pupsjes in mijn ogen.

Beneden zette ik de oven aan voor het ontbijt en ik liep over een vloer zonder bijgeluiden. De allesbeschermende rol sapverpakking is verwijderd, alles is gezogen en gepoetst. We leven weer op.

[Hoewel we weten dat over enkele weken de Oorlog onverminderd wordt voortgezet, kunnen we nu even op adem komen. Ik denk dat we vandaag alleen maar thuis gaan zitten en vredig om ons heen kijken.]

Standaard

10 gedachten over “Slag bij Nieuwpoort

 1. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » 100

 2. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Verlichting

 3. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Sterk

 4. Pingback: Mowl.eu » Blog Archive » Tonight

 5. Ik ben niet zo thuis in geschiedenis, maar zit dat bestand aan het einde of in het begin van die 80 jaar?
  Maar eh, snel naar Alkmaar komen, in Alkmaar begint de victorie! (zoveel weet ik dan weer wel)

  {Mowl: 1600 – Slag bij Nieuwpoort. Het was de laatste grote slag voor het Twaalfjarig bestand, dat van 1609 tot 1621 duurde. Ben je weer helemaal bij.}

 6. linette schreef:

  wanneer er straks dan ook eindelijk vrede is in jullie huis en de strijders met hun wapens, het pand hebben verlaten, dan weet ik zeker dat jullie meer dan tevreden zullen zijn. Dus na deze korte wapenstilstand is het nog even stofbijten, maar dan…..

  {Mowl: we komen er wel door. Tuurlijk.}

 7. Ik krijg het vermoeden dat we jullie binnenkort gaan zien in de volgende editie van Het Blok.

  {Mowl: met voldoende contanten, een aannemersbedrijf en een hotelletje om de hoek – wie weet.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.