Spaarzaam

lamp

Zichzelf niet sparen en begrijpen dat alles maar scherts is, ja, dat is ernst. Søren Kierkegaard (1813-1855)

Ik zag die ochtend al boven in ’t trap­pen­huis, door ’t glas van de kamer­deur heen, licht schijnen.

“Je hebt van­nacht de lamp niet uit­gedaan.” zei ik tegen Brrrr. (Ik blufte, want ik was d’r niet zeker van of ik niet zelf had ver­zuimd ’t licht te doven.)

“Dat klopt.” paste Brrrr. “Ik stond van­nacht even op om naar de wc te gaan en zag ’t branden.” Hij gaapte. “Maar ik was te lui om naar be­neden te gaan.”

Ik keek es naar de staande lamp.

“Och.” bedacht ik me. “’t Is toch ’n spaarlamp.”

“Daarom.” knikte Brrrr.

[Natuurlijk weet ik ook wel dat je niet veel spaart wanneer je ’n spaarlamp de hele nacht laat branden. Kom op zeg. Als je serieus wilt bezuinigen zul je d’r heus wel wat meer aan moeten laten.]

Standaard

11 gedachten over “Spaarzaam

 1. Cyberjunk schreef:

  Als je de reactie van Anne leest, dan snap je meteen wat ik met kil bedoel. Dat heeft puur te maken met het gebrek aan sfeer als spaarlampen branden en dat ze minder licht geven (of gaven) dan de gewone gloeilamp. Of Anne gelijk heeft met haar mening over de hedendaagse spaarlampen weet ik niet, nadat ik ze een periode gebruikt heb (inderdaad al lang geleden) ben ik ervan afgestapt omdat ze te weinig en kil licht gaven en dat kan voor mij echt niet. Ik zou het nu moeten zien bij iemand thuis. Met die lamp op jouw foto is niets mis.

  {Mowl: en da’s ’ dimbare en getinte spaarlamp.}

 2. nonne schreef:

  Wat is dat met al die webloggers…Emmel had het ook al over zijn spaarlamp…beetje bizar…

  {Mowl: misschien zijn Emmel en ik mekaars pseudoniem — wie zal ’t zeggen?}

 3. De hedendaagse spaarlampen, moeten echt niet meer onderdoen voor onze vroegere heldere lichtjes. Als ik het goed voorheb, hebben wij in ons hele huis nu spaarlampjes, met uitzondering van mijn ‘lees spot’ bij het bed.

  {Mowl: en waarom dan wel niet?}

 4. Het is een denkwijze, dit kabinet waardig:”Als we eerst zeggen dat we alles 1 procent duurder maken en daarna zeggen we dat we dat toch maar niet gaan doen, dan hebben we iedereen 1 procent van het inkomen bespaard. Aardig van ons he?”

  {Mowl: op die manier geef ik ook altijd al veuls te veel geld uit.}

 5. Cyberjunk schreef:

  Ìk heb mijn vraagtekens bij het nut van spaarlampen. Bovendien vind ik ze kil. Ik laat ’s nachts nooit het licht aan, ook niet per ongeluk, maar dat komt omdat ik niet kan slapen met het licht aan. Dat moet uit voordat ik in bed stap, want anders krijg ik last van mijn ogen.

  {Mowl: de lamp die je op de foto ziet is toch niet kil?}

 6. Ik val ook wel eens in slaap met het licht nog aan. Ik word dan na een uurtje of zo altijd wakker . Waarschijnlijk om het licht uit te doen. Daarna slaap ik altijd ongehinderd verder tot de wekker gaat.

  {Mowl: op onze slaapkamer zien we ’t licht in de woonkamer niet.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.