Spelling

ik zie een sterDat doet me trouwens aan een heel ander verhaal denken. Iets dat jaren geleden is gebeurd. Ik werkte toen bij een kantoor waar mensen zich voor het een of ander konden inschrijven.

Zo ook die ene dag, toen dat boertje uit Pannerden binnenkwam. Nou ja, ik bedoel hiermee eigenlijk een eenvoudige inwoner van dat dorp. Vergeef me als ik denigrerend klonk. Dat is niet mijn bedoeling.

Maar ik dien er wellicht toch bij te vermelden dat van oudsher het trotse dorp Pannerden deel had uitgemaakt van de Betuwe. Nadat het Pannerdens Kanaal was gegraven, hoorde Pannerden niet alleen bij de vreemde streek De Liemers, maar was daarin ook nog es sterk ge�soleerd komen te staan. Om Pannerden te bereiken moest je altijd gebruikmaken van een veerpont. Zo ook om het dorp te verlaten. Men zei, dat dat gedwongen isolement geen voorspoedige invloed had op de ontwikkeling van de bevolking.

De genoemde man kwam daarom niet vaak uit zijn woongemeente. Hij had het naambord, met een streep erdoor, bij het verlaten van de gemeentegrens en het naambord, zonder die streep erdoor, bij het binnentreden van de gemeentegrens, waarschijnlijk slechts zelden gezien.

Wie kon het hem dan ook kwalijk nemen dat hij, op het inschrijfformulier, als woonplaats �Paande� had geschreven. Precies zoals hij het zijn hele leven had uitgesproken.

Ik zag het niet als een tekortkoming van de man. Wie weet, had hij ook wel willen kunnen schrijven als Couperus � vooropgesteld dat hij had geweten wie Couperus is geweest. Maar door een speling van het lot, hem niet aan te rekenen, was hem dat niet gegeven. Hij had voorzeker andere talenten. Ik schaamde me dan ook diep dat ik stiekem moest grinniken.

[Maar op de keeper beschouwd had die man natuurlijk gelijk. Al sinds mensenheugenis noemen hij en zijn dorpsgenoten hun woonplaats Paande. Welke ambtenaar heeft dan ooit bepaald dat dat fout is? Wie zou het nu beter weten? Nou?]

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.