Tijd, majesteit,

ober

Laten wij ons bedienen van onze slechte motieven om ons te sterken in onze goede voornemens. Vauvenargues (1715-1747)

Om het eens over de horeca in Parijs te hebben. We kennen allemaal het vooroordeel over die Parijse obers: dat ze bot en arrogant zijn en dat je blij mag zijn als je niet uitgekafferd wordt.

Wel, dat is niet meer zo.

Kijk, we weten ook wel dat het wetenschappelijk is vastgesteld dat een hand op je schouder leggen, een grapje maken, een knipoogje geven alleen maar middelen zijn om de hoogte van de fooi te vergroten. Het is een instrumentje, een maniertje. En dat zou ons dus ook niks moeten doen.

Maar iedere keer weer vallen we in die guitige ogen van weer een nieuwe kelner en staan we op het punt om hem ons privé-adres te geven.

We weten wel beter – maar ze zijn zo leuk. En voor we er erg in hebben snellen we naar de geldautomaat om nog maar wat extra op te nemen.

Eerlijk is eerlijk, die ouwerwetse botte Parijse obers waren lang niet zo duur.

[En voor je ons van sexisme gaat betichten: dat geldt ook voor de meisjes, hoor.]

Standaard

3 gedachten over “Tijd, majesteit,

 1. Mijn dag is meteen goed! Een post naar mijn hart!

  Die mythe van arrogante slechte franse obers komt door irritante Hollanders die zomaar gaan zitten waar ze willen, vakmanschap niet herkennen (zie mijn laatste post) en niet de moeite nemen om maar drie woorden in hun gasttaal te spreken. Maar ook daar geldt: je hebt goede en je hebt slechten – maar vooral: je krijg terug waar je om “vraagt”….

  {Mowl: geen kwaad woord over de Franse jongens.}

 2. Zou het komen doordat de obers op vele plekken in Nederland zoveel onbeschofter geworden zijn?

  Nou ja, ik heb ook nooit wat tegen de Parijse obers gehad.

  Ik vind ook dat ze in Frankrijk een wat verzorgdere terras cultuur kennen. Vaker een extraatje (nootjes), altijd een kaart op tafel die ze vaak meenemen bij de bestelling en weer terugbrengen als je weer wat wilt drinken, het schoteltje met het rekeningetje.

  {Mowl: ik krijg nu al heimwee.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.