Tongen

druppels

Hier komt de redenaar, met zijn zeeën van woorden en zijn druppeltje verstand. Benjamin Franklin (1706-1790)

Ik ben altijd benieuwd naar wat ik niet kan waarnemen. Je zou dit een filosofische instelling kunnen noemen, ik ben eerder geneigd het een onuitputtelijke nieuwsgierigheid te noemen.

Neem nou televisie.

We kunnen hier, geloof ik, ruim honderd kanalen ontvangen. Maar de wetenschap dat er daarnaast nog veel meer wordt uitgezonden, maakt me onrustig. Wat is er wat ik niet kan zien? Wat komt er niet tot mij? En wie bepaalt dat ik het er zonder moet stellen?

Sinds gisteren is die onrust iets minder geworden. De kabelboer heeft – in al zijn goedheid – mij de toegang verschaft tot alle regionale zenders van het land. Van RTV Noord tot het Limburgse L1. Ik ben gelukkig.

Ik ga, met mijn afstandsbediening, langs alle kanalen en zuig alle nieuwe informatie op: de natuurbeelden van Omroep Flevoland, de kunstschatten van de Utrechtse televisie, de schokkende nieuwsfeiten van Brabant. Wat heb ik veel moeten missen! En wat een genot dat deze leegte nu wordt gevuld!

[Elk voordeel heb zijn nadeel: de nieuwe beelden komen tot mij in gezelschap van onverstaanbare klanken. Omrop Frysl̢n of Al Jazeera Рik eis ondertiteling.]

Standaard

5 gedachten over “Tongen

 1. Als je ons arme bloglezers maar niet vergeet tussen al dit digitaal geweld! Blijven schrijven hoor!
  “Sorry ‘k heb zoveel tv kanalen moeten bekijken dat ik geen tijd had om te bloggen” is dus GEEN excuus!

  {Mowl: ik zal jullie nooit vergeten.}

 2. Als gelukkige bezitter van digitale ontvanger weet ik ondertussen dat meer niet altijd beter is. (the Sailing Channel, 20 verschillende muziekkanalen met dezelfde clips…)

  {Mowl: maar wat moet je zonder ze?}

 3. Ik wil je eigenlijk niet heel erg ongerust maken, maar ik ga het lekker toch doen:

  Er zijn vast nog steeds een hoop kanalen die je niet kunt ontvangen. En nog erger: er zijn kanalen die je wel kunt ontvangen, maar waar je geen tijd voor hebt om ze te bekijken…

  Gelukkig weet je van Talpa al dat je weinig mist.

  {Mowl: het gaat om de pareltjes tussen de bagger. Ach wat, het gaat ook om de bagger.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.