Traditie

chocosint

Kleinigheden lijken van geen belang, maar ze geven een kalm geluk. Iedere kleinigheid bergt een engel. Georges Bernanos (1888-1948)

Hoewel een stapel geschenken onder een kerstboom best feestelijk staat, ben ik van mening dat er maar één gelegenheid voor het feestelijk uitwisselen van cadeaus is en dat is, natuurlijk, Sinterklaas.

Ons volk heeft niet zijn zelfstandigheid bevochten tegen de Fransoos, de Spanjool en de Teutoon om vervolgens te buigen voor de kerstman en diens trawanten. Nee, voor mij – voor ons zijn de Goedheiligman en zijn Pieterman het hoogtepunt van vaderlandse traditie en cultuur.

Naast de kroket, natuurlijk.

Dit neemt niet weg dat ook wij ons in het verleden wel es hebben laten verleiden tot een soort van pakjesavond eind december, maar wie dwaalt er niet eens?

Dit jaar is alles weer als vanouds. We hebben de intocht van de heilige Klaas bijgewoond en hebben sindsdien elke avond de schoen gezet. Om de volgende dag te ontdekken dat er een chocosint in zat. Of een mandarijn. Of bisschopswijn.

Een blij gezicht is eigenlijk het mooiste geschenk.

[Maar daar houdt de pakjesgeest dit jaar wel zo’n beetje mee op. Behalve dat het mooiste cadeau nog moet komen. Met de kerstdagen – dat dan weer wel. Zo is er altijd wel wat.]

Standaard

3 gedachten over “Traditie

    • Steve schreef:

      Je hebt dit stukje toch niet geschreven om te slijmen bij JP en Rita he? 😉

      {Mowl: laat ik het zo zeggen – vroeger spaarde men voor de uitzet, tegenwoordig wordt men gespaard voor de uitzetting. Ik ben voorzichtig.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.