Van oude mensen en de dingen die voorbijgaan

De commissarisGisteren zag ik een aflevering van de televisieversie van ‘Grijpstra en De Gier’.

Ik kan daar helemaal al een beetje week van worden, omdat de bioscoopfilm nog vers in mijn herinnering ligt. Het blijkt 1979 geweest te zijn en de rollen van de twee rechercheurs werden gespeeld door Rutger Hauer en Rijk de Gooyer.

Maar goed – er is nu dus een televisieserie van gemaakt. Niet voor zijn tijd, overigens.

Een lichte schok ging door me heen, toen ik de acteur herkende die de commissaris speelt: Lex van Delden.

In mijn jeugd (toen liepen de mammoeten nog over straat) was hij de jeune premier van het Nederlandse toneel. Ik herinner me een andere serie, die zich afspeelde in het fin de siècle van de achttiende eeuw. Het moet iets Couperus-achtigs zijn geweest. De titel was kort, krachtig en – naar ik meen – stijlvol.

Verdorie! Hoe heette die serie ook weer!

Ik weet nog, dat ik elke aflevering van het begin tot het eind op het puntje van stoel zat te kijken. Voor zover ik weet, was het een van de duurste series van die tijd – alleen te vergelijken met Brideshead Revisited. Maar zonder het succes van die laatstgenoemde. De afleveringen zijn, naar mijn weten, nooit meer herhaald.

Op internet leer ik niks. Ik peins. Wie speelden er nog meer mee? Oja – die ene acteur die speelde naast Renée Soutendijk in ‘Van de Koele Meren des Doods’. Wie was dat ook weer? Zoek. Zoek. Ik kom uit op (o ja!) Derek de Lint en zie dat die ook heeft gespeeld in ‘Herenstraat 10’. Verrek, dat was ik helemaal vergeten! Wie deden daar ook al weer aan mee?

Een hele rij namen komt langs. Waaronder die van Frederik de Groot. Frederik de Groot! Glad vergeten! Waar heeft die ook alweer in gespeeld?

Juist.

Grijpstra en De Gier.

(Maar nu weet ik nog de naam niet van de serie die ik bedoel. Is iemand van jullie oud genoeg om een idee te hebben wat ik bedoel?)

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.