Ver Weg

Een zoom van een illusie is het beeld die kan gevonden worden in de verbazing.

Een zoom van een illusie is het beeld die kan gevonden worden in de verbazing.

Een volle maan had zich gericht op het duistere kerkhof en het licht gaf zich verhelderend over. Als een vallende ster die weerspiegelde in het water, kaatste ‘t door. Naast het graf stroomde een klein sluisje dat ademde, maar door de schaduwen tevergeefs verslokte. Er heerste genade in de atmosfeer en daar waar het zich wilde opgeven, hield het zich vast. Dan ruiste er een suis uit een onverwachtse hoek, daar bij de boom aan de overkant van het graf.

Pal er tegenaan zaten de twee kameraden van Jeroen met een fles whiskey in de hand. Zittend begaven zij zich aan de dronk en de afstand die zij schepten was killig. Iedere dag weer kon het kerkhof zich nat maken aan de twee soldaten, die zich verloren in een deel van het hart. De scene kon gezien worden in het zwart-wit alsof de duisternis neerkelderde.

Ze besloten op te staan om dichter bij het graf te zijn. Eens moet de eerste keer zijn, want dat was het tenslotte. Slungelig liepen de twee, maar vrij langzaam. Door onhandigheid viel één van de kameraden over zijn eigen schoenen en vervolgens op Jeroen. “Sorry.” zei hij hikkend. “Neem me niet kwalijk.” Kronkelend vond hij een weg naar bevrijding. Allebei wilde ze op dat moment iets zeggen, maar zworen stilte.

Zoals altijd gooiden ze de lege fles naar de grafsteen. Dat deden ze. Het glas spatte eveneens uiteen over de harde steen en de modder met de overlading aan bloemen. Elk deeltje glas glinsterde nou. De soldaten keken scheef van het lachen na het verrichten van de daad.

Dan werd er op de schouders getikt. Eén van hen draaide zich versneld om en de mond stond wijd uit verbazing. De tweede soldaat kreeg argwaan en besloot zich uiteindelijk te draaien. Tot hun grootste ogen stond er een mirakel. Een schim die zich liet opwachten tot die ene keer dat het werd bevrijd.

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.