Vergeten eten

’s Maandagsavonds, na het repeteren, spoed ik mij huiswaarts om nog een staartje mee te pikken van ‘De laatste show’ – het onvolprezen tv-programma op de VRT. Op de maandag is Hanneke Groenteman de vaste gast. Gisteren werd zij vergezeld door Paul de Leeuw.

Naast dit duo nam Paul Wouters plaats, een Belg die al twintig jaar in Nederland woont. Hij vertelde, hoe de Nederlander hem als Vlaming identificeert vanwege zijn tongval. En de Vlaming herkent de Nederlander in hem door diens woordgebruik. Zo gebruikt hij de termen ‘leuk’ en ‘lekker’ ook voor zaken die geen betrekking op eten hebben.

En daar zijn we waar ik je hebben wil: eten.

We hebben namelijk raapstelen gegeten. De kans is groot dat je niet weet wat dit zijn. Dat meldt in elk geval deze webstek. Of geniet je soms nog regelmatig van pastinaak of mergkool? Wanneer proefde je voor het laatst meiraap en at je een lekkere klaps?

Rustig – ik heb de meeste van deze produkten ook hier op het net voor het eerst gezien. Net als de meesten onder jullie. We hebben het namelijk over vergeten groenten. Groenten, die onze voorouders nog regelmatig en met veel smaak tot zich namen, maar die in onze tijd nagenoeg in vergetelheid zijn geraakt.

Wij gaan dat veranderen. De stelen vormen het begin. Meirapen komen eraan. Maar eerst moet de knolvenkel eraan geloven!

En ja – het is leuk. En lekker.

(Ps – Appie, ik heb je stokje gekregen. Maar ik moet er nog even over nadenken. Je leest mijn antwoorden hier. Snel. Hoop ik.)

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.