Verslagen

De herdenkingen van Market Garden zijn begonnen.

Zestig jaar geleden vond de Slag om Arnhem plaats, het mislukte sluitstuk van de poging van de gealliëerden om Nederland voor de kerst van 1944 te bevrijden. Tienduizend manschappen vochten om de Rijnbrug in handen te krijgen. Achtduizend van hen sneuvelden. De verliezen aan Duitse zijde zijn onbekend.

Het plan was om, via Eindhoven en Nijmegen, door te stoten en de Rijn over te steken. De bevolking van Nederland in het algemeen en die van Arnhem in het bijzonder leefde in blijde hoop. De redding was nabij – de Moffen waren zo goed als verslagen!

Hoe anders pakte het uit. De brug werd niet genomen, de Rijn niet overgestoken. In plaats daarvan werd Arnhem verwoest en moest de bevolking worden geëvacueerd. Negentigduizend mensen werden gedwongen huis en haard te verlaten en te verkassen naar Noord- en West-Nederland. De hongerwinter moest nog komen. Bij terugkeer waren slechts 145 woningen niet beschadigd door het oorlogsgeweld.

[Voor zover ik weet is deze herdenking de enige waar de verliezers van een slag worden geëerd. Een veteraan zei, in tranen: “Het spijt me nog steeds dat we de bevolking van Arnhem zoveel leed hebben aangedaan. En dat we ieder jaar weer als helden worden ontvangen ontroert me nog het meest.”]

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.