Vrijheid, verdomme!

eusebius

De vrijheid is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. Otto von Bismarck (1815-1898)

De mensen die rond acht uur ’s avonds op de vierde mei de gore moed hebben om ergens een hapje te gaan eten, een terrasje te pakken of domweg een stukje te gaan rijden, vertonen een ontoelaatbaar gebrek aan respect aan alle mensen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van totalitaire regimes, fascisme en staatsgeweld.

Ze zouden ze allemaal moeten oppakken en zonder proces in de gevangenis smijten.

Dat zal ze leren respect te hebben voor de vrijheid.

[Zo, dat is maar es gezegd. Het valt niet mee om alle dagen zo begripvol en tolerant te zijn.]

Standaard

6 gedachten over “Vrijheid, verdomme!

 1. Ik zat om acht uur naar de Andere Tijden van de vorige dag te kijken. Daarin zaten opnames van de Canadese bevrijders. Telt dat ook als respect?

  {Mowl: dat ligt eraan. Waren het leuke bevrijders?}

 2. Steve schreef:

  Ik zat gisteren rond acht uur achter mijn eten in een eetcafe. Iedereen hield netjes stil rond acht uur, inclusief ikzelf.
  Dus zo kan het ook, herdenken en genieten van vrijheid.

  {Mowl: waarom ga je überhaupt naar een eetcafé op vier mei?}

 3. Ton schreef:

  Herdenken is goed, dat staat buiten kijf. Maar ook herdenken vindt in vrijheid plaats. Respect kun je niet afdwingen. Dat toch proberen leidt alleen maar tot, ernstiger nog: is aggressie.

  En in zijn algemeenheid vrees ik dat steeds maar weer het onrecht en kwaad uit het verleden cultiveren het risico van nieuwe oorlogen en conflicten levensgroot in zich draagt.

  Wanneer komt het jodendom eindelijk eens los van zijn eeuwenlang gekoesterde slachtofferrol? Alsof het daaruit ontstane zionisme zo’n frisse beweging is …

  Wat een serieuze reactie op zo’n goed bedoelde hartekreet, René! Laten we vandaag (en alle dagen) weer eerlijk onze vrijheid genieten, luchtig en oppervlakkig doen waar mogelijk en gepast, en ieder voor zich stilstaan bij de ernst des levens, wanneer het zo uitkomt.

  (Overigens hing ook bij mij gisteren de vlag halfstok, en heb ik op mijn manier deelgenomen aan de dodenherdenking – alleen het woord al!)

  {Mowl: Ik wilde hier eerst serieus op ingaan, maar eigenlijk ben jij vind ik jou gewoon raar.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.