Zeven dagen geleden: ’t begravene

steen
Het leven heeft soms iets van een wreed mysterie. Een kind dat onschuldig wordt geboren is gelijk ter dood veroordeeld. Fons Jansen (1925)

Olvert, heette die. En hij was bijna drieën­vijftig jaar geworden. In leven Koop­vaardij­kapitein, ver­telde z’n steen. En z’n vrouw wisten we als Grietje. Dat was al. We schrijven anno 1854.

Honderd­vijf­envijftig jaar nadien stond ik aan z’n graf op ’t her­vorm­de kerk­hof van Hollum. Er waren meer gedenk­plaatsen zoals deze — soms enkel ’n steen, omdat ’t dode lichaam aan de zee was terug­gegeven. Dat stond er dan op. Of ’t viel uit de schaarse infor­matie af te lezen. Of ik bedacht ’t zelf.

Maar ’t graf van Olvert was speciaal. Dat was niet leeg — o nee. Er lag voorzeker iets onder de steen. Al was niet duide­lijk of ’t wel de resten van de benoemde waren. Of iets anders, iets duisters wel­licht.

Er was namelijk slechts één ding helder, zoals de laatste woorden op de zerk ons in kapitalen waar­schuw­den.

Dit graf mag niet geopend worden, stond er gebeiteld.

[“Jij gaat nu zeker ’n schepje halen?” veronderstelde Brrrr. Lachend woof ik al die onzin opzij. Wat kent ie me toch goed, dacht ik tegelijk licht bewogen.]

Standaard

3 gedachten over “Zeven dagen geleden: ’t begravene

  1. In Cropredy wordt tijdens het jaarlijkse festival door iedereen heerlijk op het kerkhof geluncht en gedronken in de zon. Mits deze schijnt natuurlijk.

    {Mowl: als ze echt stoer waren, zouden ze ’t ’s nachts doen. Bij volle maan.}

  2. Teruggegeven aan de zee? Worden Amelanders geboren uit de zee, dan? En wie is dan de vader? Vragen, vragen, vragen.

    {Mowl: al ’t leven komt uit de zee. Poseidon zal dan wel de vader zijn, denk ik.}

  3. In Midsland op Terschelling ligt het kerkhof midden op het dorpsplein met daarom heen winkels en terrassen. Daar aten wij een pannenkoek. Ondertussen lazen we de teksten op de grafstenen. De oudste die wij zagen was van 1834.

    {Mowl: pannenkoeken waren d’r wel, maar niet op ’t kerkhof. Misschien ’n idee voor de Amelandse VVV.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.