De krant is een meneer

kranten

De meeste mensen kunnen tegenwoordig niet meer slapen als ze krant niet gelezen hebben. En als ze de krant gelezen hebben, kunnen ze niet meer slapen. Cees Buddingh’ (1918-1985)

Het is een hele vriendelijk man, de meneer die mij elke ochtend een gratis nieuwsblad aanreikt.

Ik ben een vroege en dus eenzame reiziger en ’s mans mondhoeken gaan in de ‘blij-je-weer-te-zien’-stand staan wanneer hij mij ziet aanlopen. Hij pakt alvast een dagblad, dat hij tot een makkelijk formaat vouwt en daarna in zijn uitgestrekte hand houdt tot ik het van hem overneem. Hij glimlacht daarbij, zoals gezegd, vriendelijk.

Ik glimlach terug. Elke ochtend weer. En accepteer de gazet. Als een welkom geschenk.

De arme man weet niet dat ik twee echte kranten in mijn tas meeneem. En dat ik het blaadje dat hij mij offreert baggerder dan bagger vindt. Dat ik me nimmer laat betrappen met een exemplaar van dat vod in mijn hand. Dat ik nog liever een toiletrol lees dan zijn barrel.

Maar dat zeg ik niet. Het is zo’n vriendelijke man.

[Ik leg de krant elke ochtend in de trein. Het is een gewillig object voor andere reizigers. Ze vechten er bekant om. Ik zie het en glimlach, verheven als ik me weet terwijl ik een Echte Krant doorblader.]

Standaard

11 gedachten over “De krant is een meneer

 1. Ik heb horen zeggen (ik reis onvoldoende per trein) dat De Pers bijna een echte krant lijkt.

  {Mowl: een sympathieke poging, maar gedoemd te mislukken, vrees ik.}

 2. Het wachten is op de gratis kwaliteitskrant. Heb je die nieuwe al gelezen? Ben de naam even kwijt.

  {Mowl: ‘De Pers’. De enige krant waar om vijf uur ’s middags nog stapels exemplaren van te krijgen zijn.}

 3. Steve schreef:

  Ik hoop maar dat de man geen lezer van je blog is. Want dan is het over met de dagelijkse glimlach en dan kun je morgen een hele boze blik verwachten. Dat zou toch minder zijn…

  {Mowl: ach, wie leest dit nou?}

 4. Eric schreef:

  Ik zei ‘m gewoon steeds vriendelijk gedag, met een échte krant in de hand. Scheelt weer in het oud papier. (“Zei”, ja. Niet dat ‘m iets ergs is overkomen, maar ik heb die lange gele NS-auto verruild voor een korter blauw exemplaar van de baas…)

  {Mowl: met eigen machinist?}

 5. Jeand'A schreef:

  Dus jij hebt dagelijks twéé kranten bij je???
  Enne…..wanneer heb jij dan tijd om die te lezen?? Ik zie je altijd zo hard en toegewijd werken….
  Ik bedoel: je hebt maar een half uurtje pauze, of bekijk je alleen de plaatjes?

  {Mowl: treinreizigers mogen Рin tegenstelling tot automobielers als jij Рw̩l tijdens de reis lezen.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.