Eine heile Welt

hond

Been around the world and I,I,I
I can’t find my baby
Lisa Stansfield (1966)

De dag bracht ons in Amsterdam Oud-Zuid. De zon scheen, het terras schonk een perfecte capuccino. Passanten hadden zich gekleed op de zomer en namen de tijd om van deze spaarzame momenten te genieten. De wereld droeg een glimlach.

Vergeten was, dat even verderop een kleine, kale man met een vlassig baardje voor het gerecht was gebracht. Hij zou, op deze mooie, zonnige, vriendelijke dag, nauwelijks iets zeggen. Niemand werd wijzer over zijn motieven om ruim zeven maanden eerder een andere man op straat af te slachten. Hij zwaaide met een boek en deed er verder het zwijgen toe.

Wie had ook serieus gedacht dat dit soort mensen zou weten te communiceren?

In Amsterdam Oud-Zuid liepen we ondertussen langs winkeltjes. Minzaam werden we gegroet door de in de deurposten staande allochtone winkeliers. Vriendelijk knikten we terug.

Zo kan de wereld dus ook zijn.

Standaard

4 gedachten over “Eine heile Welt

 1. Het is inderdaad een enorme tegenstelling.

  Ik ben als allochtoon-volgens-de-statistieken ook best vriendelijk hoor 🙂

  {Mowl: en ook al ingeburgerd?}

 2. Wanneer we elkaar gewoon laten leven dan gaat het allemaal heel goed, maar omdat we elkaar constant met elkaar proberen te bemoeien (en ons niet interesseren in elkaar) gaat het dus fout.
  B. is hier een goed voorbeeld van, al kun je de maatschappij natuurlijk niet de schuld geven van zo een gruwel daad zonder enig respect voor wat dan ook.

  {Mowl: het is helaas waar wat je zegt – die zogenaamde tolerantie was vaak niet meer dan desinteresse.}

 3. Het draait allemaal om respect. Respect voor je medemens en respect van je medemens voor jou. Als we daar eens mee beginnen, dan komt het allemaal wel goed.

  {Mowl: bij ons hing vroeger een spreuk van de Bond Zonder Naam aan de muur – ‘Wat Gij niet wilt dat U geschiedt, doet dat ook een ander niet!’}

 4. Je weet waar ik woon, dus weet je ook dat ik erg veel niet-oorspronkelijk-Nederlanders in mijn buurtje heb.
  Nog NOOIT problemen mee gehad (ik woon er nu 11 jaar). STerker nog: ik word altijd vriendelijk gegroet en groet dus terug… gewoon zoals dat altijd tussen normale mensen gaat en hoort te gaan….
  aldus.

  {Mowl: dat bedoel ik -gewoon met mekaar omgaan kàn dus wel.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.