Het Lemke

Lange Hezelstraat 59, Nijmegen
Telefoon (024) 360 20 09
keuken open 18.00-21.30, ma gesloten

lemke

De vrees en de liefde eten niet van dezelfde schotel.

Zowel iens als Lekker zijn lovend over Het Lemke, een restaurant in de Lange Hezelstraat in Nijmegen.

Alom wordt de vijftiende-eeuwse omgeving geroemd, de biologische keuken en de vlotte bediening. Tijd voor ons om daar eens een kijkje te nemen.

We besloten het driegangenmenu te nemen met bijpassend wijnarrangement. Dit laatste is al vaak genoeg om in kennelijke staat het etablissement waar we verkeerden te verlaten. Toen we echter niet werden bijgeschonken informeerden we bij de bediening. Nee, het wijnarrangement betekende inderdaad niet meer dan ̩̩n glas per gerecht Рruim zeven euro per keer dus. Daar hadden we twee flessen voor kunnen bestellen. We voelden ons bestolen. Geen goede start.

En zo bijzonder waren de wijnen ook niet. Op subtiele wijze werd bijvoorbeeld benadrukt dat de Bordeaux bij het hoofdgerecht eigenlijk een tweederangs wijn is, die de naam ‘Bordeaux’ ternauwernood mag dragen. Niet dat ie niet lekker was, maar – nogmaals – de prijs totaal onwaardig.

Eigenlijk viel het me al verkeerd dat er op de menukaart überhaupt werd gesproken over de amuses.

Beste uitbater, als je dit leest: ten eerste is het eigenlijk al hopeloos verouderd om je gasten met drie of meer amuses te verpozen. Het betekent namelijk niet anders dan dat òf je chefkok hoog van de toren wil blazen, òf dat de je vorige avond zo slecht hebt ingekocht dat er nog teveel over was. Ten tweede zijn amuses cadeautjes – je noemt ze dus niet op de kaart en laat er je gasten impliciet voor betalen.

Eén van de mondvermaakjes is ons nog bijgebleven: een gegrilde sint-jacobsschelp met een stukje asperge en lauwwarme mayonaise. Het was het hoogtepunt van de avond. Helaas.

Toen het hoofdgerecht, ossenhaas in eigen jus, werd geserveerd, ontdekte de bediening dat vergeten was aan de keuken door te geven dat Brrrr het vlees graag rood wilde hebben. Het euvel werd terstond gecorrigeerd. Dat wel. Vervolgens is zeker vijf keer excuses aangeboden. Iets teveel, naar onze smaak.

Vanaf dat moment werd de bediening overigens overgelaten aan een leerling. Zijn bedoelingen waren goed en oprecht – daar hebben wij geen twijfel over. Maar telkens als de jongeman van onze tafel naar de keuken liep (er waren drie tafels bezet deze avond) en hij werd aangehouden door een andere tafel, waren onze wensen vergeten. Te vaak moesten wij hem herinneren aan onze vragen.

Al met al is Het Lemke naar onze mening een zaak die ongetwijfeld op niveau is gestart, maar naar verloop van tijd heeft ontdekt dat het Nederlandse publiek ook met veel minder genoegen neemt. Jammer.

De bediening geven we een vijf. De entourage (ondanks de eeuwenoude aankleding – elektriciteitsdraden mogen best uit het zicht worden gewerkt) scoort ook niet hoger. En het eten – het was ronduit onsmakelijk. Niet in de zin van ‘vies’ maar wel in de betekenis van ‘zonder smaak’. Vooruit – we geven er ook een vijf aan. Maar dat is om het totaal voor onszelf niet al te moeilijk te berekenen. De totaalwaardering komt daarmee op een 5.

Standaard

8 gedachten over “Het Lemke

 1. Beste mensen,

  wij proberen in contact te komen met Linette van restaurant Zicht, kunnen jullie ons hierbij helpen?

  De zaak is (helaas) ondertussen gesloten voor renoveringen neem ik aan…

  jullie of Linette zelf, mail ons graag

  alvast bedankt en hopelijk tot ziens

  groeten

  Marianne en Giulio

 2. Nou, dat is een duidelijke recensie.

  Trouwens, hoe doe ik op een subtiele wijze benadrukken dat iets tweederangs is? (Ik doe trouwens zelf de dure champagne aanprijzen als “We hebben A, maar als u ècht iets te vieren heeft……..”)

  {Mowl: de kelner prees de wijn aan door te zeggen dat het eigenlijk geen bordeaux was, maar een hele goede melange. Dat was nog tot daar aan toe. Het glas vergezelde de ossenhaas met een pittige mierikswortelsaus (!) totaal niet.}

 3. Nou, dat is een duidelijke recensie.

  Trouwens, hoe doe ik op een subtiele wijze benadrukken dat iets tweederangs is? (Ik doe trouwens zelf de dure champagne aanprijzen als “We hebben A, maar als u ècht iets te vieren heeft……..”)

  {Mowl: de kelner prees de wijn aan door te zeggen dat het eigenlijk geen bordeaux was, maar een hele goede melange. Dat was nog tot daar aan toe. Het glas vergezelde de ossenhaas met een pittige mierikswortelsaus (!) totaal niet.}

 4. rozebeer schreef:

  tjeetje zeg… Ik hoor er echt wisselende berichten over. Maar dit is wel heel erg… Ik ken jullie smaak inmiddels een beetje en ik weet nu ook dat ik er niet naar toe hoef. jammer

  {Mowl: volgende keer in Nijmegen weer bij Heertjes.}

 5. Zowel Iens als lekker zijn lovend, maar jullie geven een 5. Verwarrend.

  Hoe stond het dan met het niveau van de prijzen? Te hoog om er eens langs te gaan, ook al is het eten verre van geweldig, of veel te duur in vergelijking tot de geboden beleving?

  {Mowl: te duur, niet lekker.}

 6. linette schreef:

  Wat jammer weer en hoe komt dat toch! Raken we steeds verwender, koken we zelf te veel (of drinken)! Of is het misschien te rustig in de middenklasse restaurants, waardoor de boog minder gespannen staat. Of de zin afneemt?
  Ik ga eigenlijk alleen nog maar eten in restaurants waarvan ik zeker weet dat ze beter koken of voor de gezellig en dan neem ik alle minpunten voor lief!

  {Mowl: maar ja – je wilt ook wel es wat anders proberen.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.