La Rusticana

Bakkerstraat 58, Arnhem
Telefoon (026) 351 56 07
Woensdag t/m maandag geopend van 17.00 tot 22.00. Dinsdag de gehele dag gesloten.
entrata

Italiaans eten heeft slechts één nadeel: vijf of zes dagen nadien heb je weer honger.
George Miller (1945)

Een aarzeling weerhield ons er steeds weer van om terug te keren naar La Rusticana. Het Italiaanse restaurant staat aangeschreven als één van de beste van Arnhem, maar onze eerste – en tot dusver enige – kennismaking stond geheel in de schaduw van de moord op Pim Fortuyn, diezelfde ongelukkige avond. Deze gebeurtenis had vanzelf een weerslag op de andere gasten – die wegbleven – en de keuken – die beneden elk peil werkte, die avond.

We hielden aan deze culinaire belofte letterlijk een bittere smaak over.

Natuurlijk kenden wij ook de oorzaak en hadden we de gelegenheid allang een tweede kans moeten geven. Maar de gekende aarzeling bleef te groot.

Tot gisteren, de honderdste dag van de verbouwing.

We besloten ons al tijden sluimerende verlangen naar een authentiek Italiaanse dis te bevredigen in de Bakkerstraat. We waren er vroeg – rond half zes – maar net op tijd. Na onze komst stroomde La Rusticana gestaag voller. Tot onzer beider tevredenheid hoorden we aan ons belendende tafeltjes Italiaans praten – dat moest een goed teken zijn.

Het restaurant blinkt niet uit in een moderne kijk op haar inrichting. Een tegelvloer doet bij ons meestal de haren in de nek rijzen. Toch gaven we het uiterlijk het voordeel van de twijfel. Soortgelijk uitziende restaurants in Venetië herinnerend, besloten we het ontbreken van design de voordeel van de twijfel te gunnen. We noemden het interieur Italiaans. Gelukkig was er wel met de her en der bestaande traditie van felle lampen gebroken en hadden we linnen op de tafel.

De bediening was tot het moment dat we het pand verlieten erg gastvrij. Hoewel we één vaste patron aan de tafel hadden die ons de hele avond terzijde zou staan, gaven ook de overige personeelsleden hun ogen de kost. Glazen werden tijdig bijgeschonken en elke aarzelende blik van ons had steevast een vlotte loop naar onze tafel tot gevolg.

Van de kaart kozen we allebei de Tris di Antipasti vooraf. Eigenlijk waren dit drie voorgerechtjes: parmaham en meloen, vitello tonnato en carpaccio met basilicum. De vleeswaren waren, in één woord, kostelijk. De tonijnsaus over het kalfsvlees was hemels en de carpaccio was subliem. Jammer alleen van het bedje sla waar het rundvlees om moest rusten. We zijn daar niet zo’n voorstander van. En de al eerder genoemde restaurants in Venetië evenmin – en dat wordt toch algemeen als de bakermat van de carpaccio genoemd.

Omdat proeven Brrrrs grote hobby is, had hij als hoofdgerecht een schotel met een selectie van drie pasta’s genomen: Agnolotti alla Piemontese, Tagliatelle alla Rusticana en Ricciole con Ricotta e Spinaci, ofwel verschillende pastasoorten met truffelsaus, krokante parmaham, ricotta en spinazie. Brrrr onderging een smaakexplosie. Zijn gezicht weerspiegelde het genot. Gelukkig mocht ik ook bij hem proeven en ik moet zeggen: zijn gezicht had gelijk.

Ikzelf had besloten tot een veel meer doorsnee-gerecht: Lasagne alla Bolognese, de pastabladen met de klassieke bolognesesaus. Ik had al tijden enorme trek in die simpele maar tijdrovende saus, zoals alleen een Italiaanse kok die schijn te kunnen maken. Gisteren wist ik weer dat dit waar was. Hoe geniaal kan iets eenvoudigs zijn!

Als dessert besloot Brrrr de bijna onvermijdelijke Tiramisu te nemen. Dat had ie niet moeten doen. De volmakende afsluiter was niet helemaal naar zijn wens. “Meer drank erin zou misschien beter zijn geweest” informeerde hij de geschokte bediening. De jongeman herstelde zich snel en beloofde de suggestie aan de keuken over te brengen.

Mocht die daardoor de indruk hebben dat ze de koksmutsen aan de wilgen kunnen hangen, dan hebben ze het goed mis. Ondanks deze onvolkomenheid geven we het gebrachte eten een waardering van 9,5. De bediening scoort gelijk hoog (een 10 is niet voor iedereen weggelegd) en, zoals we al lieten doorschemeren, waren we eigenlijk ook best wel content met deze Italiaanse aankleding. Vooruit, ook een 9 1/2.

Dat brengt de eindscore voor de gerehabiliteerde La Rusticana tot een welverdiende 9 1/2. We komen terug!

Standaard

4 gedachten over “La Rusticana

  1. Pingback: Mowl.eu » Archief » Relaties

  2. Pingback: Mowl.eu » Archief » Leermoment

  3. Pingback: Mowl.eu » Waardering

  4. Een 9,5 uitgedeeld door dit kritische panel? Daar moet ik binnenkort naartoe!

    Ze zijn trouwens wel verrassend kort open. Rond 20:00 uur aanschuiven is er dus niet bij?

    {Mowl: jawel, je moet dan gewoon wat sneller eten.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.