Miauw

Dit is Miesje. Een doodgewone poes van (alweer) negen jaar. Europees korthaar, zoals ze dat noemen. Vullisbak zeiden we vroeger. Boerinnetje van karakter. Niets mis mee. En zie dat bekkie! Ach gossie! Ze mauwt! Wat schattig…

Miesje is een meisje dat van, laten we zeggen, communicatie houdt. Ze kan gewoon niet stil wezen. Altijd is ze aan het bebbelen. Steeds heeft ze wel wat te melden. Zeker in deze tijd van het jaar.

Want hoewel de zon nog niet wil zomeren maken de hormonen van dit exemplaar van de felix domesticus een allesvernietigende jachtmachine. Hele nachten ligt ze op de loer in het nabijgelegen park om het te ontdoen van alles wat knaagt. En als ze beet heeft is haar voornaamste prioriteit om het naar huis te brengen, naar de baasjes, waarvan ze valselijk veronderstelt dat die wel blij zullen zijn met weer een kadaver.

Nou ja, niet alles wat ze meeneemt is dood. Ze schept er genoegen in om het slachtoffer meesttijds fysiek zo ongeschonden mogelijk af te leveren. En eigenlijk hadden we dat moeten weten, als we tenminste Kats zouden kunnen verstaan.

Want om ons te waarschuwen dat ze er aan komt gaat ze – met de prooi in de bek! vraag me niet hoe ze dat doet – van verre ons kond doen van haar komst en haar avonturen. Tenminste, dat is wat we er van maken.

Ze heeft zelf ook maar al te goed in de gaten dat ze te ver weg is om fatsoenlijk door ons te kunnen worden gehoord. Daar zit dus maar é©® ding op: een flinke keel opzetten.

Als wij midden in de nacht (dan heeft ze dienst) wakker worden geschrikt door een hernieuwde aria van Mies, rest ons niets anders dan onder het kussen te kruipen en de oren toe te stoppen. Arme buurtbewoners. Arme, arme kinderen. Arme, arme, arme wij.

Als ze de slaapkamer in komt, loopt ze nog even luid mauwend rond. Om er zeker van te zijn dat we d’r wel hebben gehoord.

[Bestraffend toespreken helpt niet. Elk “Miesje! Foei!” vormt de basis van een nieuwe litanie. We houden ons tegenwoordig maar slapende. We vinden het intussen wel knap van de kleine tijger. Ze kan het ook met een konijn in d’r bekkie. En dat zie ik ons nog niet zo snel nadoen.]

Standaard

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.