Ommekeer

even voor twaalf

Laat de tijd je niet voor de gek houden: je kunt haar nooit de baas worden. Wystan Hugh Auden (1907–1973)

Gemiddeld eens in de twee-, driehonderd­duizend jaar wisselen de magnetische noord- en zuidpool stuivertje. Ompolen, heet dat.

Op dit moment ligt de magnetische zuidpool alweer meer dan zevenhonderd­duizend jaar op ’t noordelijk poolgebied. Hij beweegt met steeds grotere snelheid richting Siberië en de veldkracht is sterk aan ’t afnemen. Aanwijzingen genoeg dat er wat te gebeuren staat.

Maar wat? Geleerden zijn ’t er niet over eens. Experimenten in laboratoria toonden aan dat ’t hele magnetische veld in de war raakt tijdens de ompoling en er tijdelijk diverse noord- en zuidpolen kunnen ontstaan.

’n Zwakker of zelfs afwezig aardmagnetisch veld geeft zonnestormen en kosmische straling vrij spel. Met alle gevolgen voor ’t klimaat en de gezondheid van dien.

Dramatisch, hè?

[Gisteren was ’t herfst, vandaag is ’t zomer. Hoe kan dat? Hé, je hebt Al Gore niet nodig om je bang te maken. Ik kan ’t ook.]

Standaard

8 gedachten over “Ommekeer

 1. Het zou ook wel mooi zijn als de aarde dan de andere kant op zou gaan draaien. Maar dat dan weer niet hè.

  {Mowl: wie zei dat ’t leven perfect was?}

 2. Cyberjunk schreef:

  Mij kun je niet bang maken hoor, met je ingewikkelde beschouwingen, mijn motto is: “Gooi maar in m’n pet.”

  {Mowl: hè jammer.}

 3. Straks is het heel normaal hoor dat je op een hete dag in december naast je zwembroek ook je winterjas mee neemt naar het strand. Voordat je er erg in hebt vriest het opeens. Of sneeuw in juli na een hittegolf… 😉

  {Mowl: sinds de hagelbui op 22 juni sta ik nergens meer van te kijken.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.