Plaag

kevers

Wij zijn allen ballingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overigen zijn insecten.
Leonardo da Vinci (1452-1519)

Ik gniffel als Brrrr mij op de hoogte stelt van een ons bedreigende plaag.

“Nee, serieus!” bezweert ie mij, “Ze zitten op een hoopje in de slaapkamer.”
“Ik heb anders nog nooit gehoord van gevaarlijke lieveheersbeestjes.” schamper ik. Brrrr antwoordt niet, maar kijkt veelbetekenend.

Even later ben ik toch zelf in onze slaapkamer om de dreiging tot me te nemen. Ik tuur naar de ruimte tussen gordijn en plafond en ja, inderdaad, daar zit een aantal mariakevers in een groepje. Ze bewegen niet, ook niet als ik met het gordijn wapper.

“Zijn dat je gevaarlijke insecten?” vraag ik cynisch. Brrrrs blik is voldoende om me tot zwijgen te brengen.

[We hebben het er niet meer over. Ik denk er niet meer aan. Tot we de nacht gaan maken en het licht uitdoen. Dan hoor ik geluiden, daar bij Die Plek. Met moeite durf ik de ogen te sluiten. Dan zie ik lieveheersbeestjes die tot gigantisch formaat zijn opgeblazen. Ik huiver. Maar ik zeg niks tegen Brrrr. Kom nou.]

Standaard

5 gedachten over “Plaag

 1. Anne schreef:

  Zoonlief zegt dat die beestjes gewoon een stekje zoeken om de winter door te komen. Liefst droog en vorstvrij.
  Zou het dat kunnen zijn?

  {Mowl: droog is ’t ‘r in elk geval. En gevroren heeft ’t ‘r ook niet.}

 2. Het lijkt wel een landelijke plaag! Een paar weken geleden zag ik ook opeens tientallen lieveheersbeestjes op het raam van het kantoor waar ik werk zitten. En vervolgens kwamen ze naar binnen en liepen ze over het plafonds.

  En nee, dit was geen droom!

  {Mowl: niemand opgegeten?}

 3. Bee schreef:

  Wat doen die dingen daar? Ze horen HIER te zijn, op de appel- en perenbomen en liefst ook op de druif. Daar mogen ze hun vernietigende werk doen. Luizen zuigen. Gevaarlijke dieren indeed, maar ze doen hun dirty job uitstekend.

  Op de juiste plek 😉

  {Mowl: ondanks al onze pogingen, weigeren ze te communiceren tot dusver.}

 4. Kitty (Sarjenka) schreef:

  Lieveheersbeestjes vind ik dus typisch doodeng… Toen ik klein was, had ik er eens een in m’n hand… Toen ik die weer open deed, was het een wesp. Of ik dat nou gedroomd heb of niet, lieveheersbeestjes zijn voor mij creatures from hell…

  {Mowl: dat was wel een bijzondere metamorfose.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.