Risico

huisjeDe markt was druk. En als altijd, waar het druk is, waren er mensen die zich er niks van aantrekken.

De smalle doorgang tussen twee kraampjes was geen reden voor twee vrouwen om niet uitgerekend op die plek uitvoerig met elkaar van gedachten te wisselen. Allebei met een kinderwagen overdwars en bijzonder onhandig geplaatst. Het leidde tot een opstopping van de zich toch al moeizaam voortbewegende menigte. Slechts schuifelend konden we vooruit. Teruggaan was zinloos – achter ons was inmiddels een gestaag groeiende groep andere marktbezoekers die ons naar voren duwde.

Toen we langs de twee vrouwen kwamen die de oorzaak van het doorgangsdrama waren, siste ik tegen Brrrr, die voor me schuifelde: “Geef ze es een schop!” Niet echt vriendelijk, maar veroorzaakt door een pure en oprechte filefrustratie.

Het hoofd van een van de twee vrouwen draaide, als door een horzel gestoken, mijn kant op. Ik deed of ik niks in de gaten had en probeerde er zo snel als het kon voorbij te schuifelen.

“Hej da geheurd?” riep de vrouw op schelle toon tegen haar gespreksgenote. “‘Geef ze es een schop’ – het ie gezeit!” Haar mond ging open, maar meer wist ze uit haar felle verontwaardiging niet te roepen. Ik zag niet hoe de andere vrouw reageerde. Brrrr trok me voort.

“Je krijgt nog es klappen.” zei hij later, hoofdschuddend.

[Nogmaals: het was niet aardig van me. En ik had iets anders kunnen zeggen. Maar ik had geen spijt.]

Standaard

5 gedachten over “Risico

 1. Ik heb altijd een baksteen in mijn tas. Om in die wagen te pleuren… Ik geloof dat ik nog onaardiger ben he? Ach ik moet ergens beter in zijn. *grijns*

  {Mowl: zelfs ik ben niet zo villein. Bravo.}

 2. suzanna schreef:

  Ik heb het nooit begrepen.
  Wat moeten kinderwagens/kinderen nou mee naar een markt?
  Laat ze lekker thuis .

  Ik zie ze regelmatig op rommelmarkten,hup..die buggy tegen de achillespees van de gene die voor hen loopt.
  Dus snap niet waarom een schop geven ineens dan zo schokkend anders is.

  {Mowl: dus ik ben nog niet zo’n onmens?}

 3. Peter schreef:

  Gisteren bij het Kruidvat… Ik sta -naar mijn mening- in de rij voor de kassa maar Daan gaat het niet snel genoeg. “Loop toch eens door, slome doos” sist hij tegen het meisje voor me, die zich fluks omdraait en mij recht aankijkt. “Sorry” stamelde ze en schuifelde de rij uit.

  Ik krijg nogeens klappen, door het gedrag van mijn partner…

  Maar die kinderwagens, ’t is wat inderdaad. Je hoeft geen spijt te hebben hoor, vrouwen met kinderen horen ook niet op straat, aldus mijn bescheiden mening.

  {Mowl: en vrouwen zonder kinderen?}

 4. Ja, de bekende en oh zo irritante sta-in-de-wegs. Je komt ze inderdaad overal tegen waar het druk is (station, markt, winkel), en meestal op de meest onhandige plekken (precies voor de roltrap, in smalle doorgangen), vol verhalen, en zonder enige intentie mensen voorbij te laten.

  {Mowl: we hebben het over hooguit 50{4684f86fd8b9abb049241142c8d3f7cd5b029f19ed96399572a37afca9492c25} van de mensheid.}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.