Tijdreizen

siroop

He was a scholar, and a ripe and good one;
Exceedingly wise, fair-spoken and persuading;
Lofty and sour to them that loved him not;
But to those men that sought him sweet as summer.
William Shakespeare (1564-1616)

In het Openluchtmuseum staat een winkeltje waar je je helemaal terugwaant in een ver, onaangeroerd verleden. Je vindt er keukeningrediënten die vergeten waren, allerhande snoepgoed, kaatsenballen, drogisterij-artikelen – teveel om te benoemen.

Telkens als we de Schelmseweg oprijden, weten we dat we daar even later te vinden zullen zijn. De winkeluitbaters, zoals altijd gestoken in een smetteloos gesteven nostalgies kostuum, herkennen ons al en knikken vriendelijk wanneer we over de drempel stappen.

Hoewel we er kind aan huis zijn, vinden we nog iedere keer weer een artikel dat tot dan toe onopgemerkt is gebleven. Gisteren was het de limonadesiroop met citroensmaak.

Ineens herinnerden we ons de grote flessen Groli-limonadesiroop, met grote witte draaidop, die we als kind in het aanrechtkastje konden vinden. Er was slechts een klein beetje van nodig om doodgewoon kraanwater om te toveren tot een heuse godendrank. Met kleine stukjes erin – het leek zest, maar helemaal zeker ben ik daar nooit van geweest.

Groli bestaat niet meer – ik geloof dat wij de laatste twee flessen ooit eens hebben aangeschaft. En daarmee leek een zoete herinnering geboren.

Tot we die fles aantroffen in het winkeltje in het Openluchtmuseum. Met trillende handen pakte ik hem over van Brrrr, die hem het eerst had gezien. Ik liep ermee naar de kassa en rekende af.

In een recordtijd fietsten we even later huiswaarts – roekeloos en onstuimig namen we de bochten.

“Kijk uit dat de fles niet breekt!” waarschuwde ik Brrrr. In zijn fietsbak lag de kostbare aankoop. Hij knikte, bewust als hij was van de ernst van het vervoer.

Thuisgekomen rende ik, met de fles, naar de keuken. Ik schroefde de dop eraf, deed een beetje in een glas en goot er gekoeld water over. Dan zette ik het glas en mijn lippen. En proefde.

Tranen vulden mijn ogen. Ik was op slag weer jong.

[Ik voelde me helemaal Marijke Hellweger. Maar dan zonder operaties. Of huizenhoge kosten. Of een poppengezicht. Maar wel jong. Goed – ik voelde me helemaal niet als Marijke Hellweger.]

Standaard

10 gedachten over “Tijdreizen

 1. Ik ben niet honderd procent zeker van de naam, maar ik dacht dat het Pufri kersen drank was. Het was helrood van kleur en smaakte erg zoet.

  {Mowl: ik heb het nooit geproefd.}

 2. Ik herinner me als kind dat wij vaak zo’n heel zoete erg rode drank in huis hadden, tot het goedje op een dag gewoon uit de rekken verdween. Pas jaren later kwam ik te weten dat het spul uit de handel genomen werd wegens de gevaarlijke rode kleurstof dat erin gebruikt werd. Bye bye, sweet memories. 🙂 ps:is echt niet mijn bedoeling om jouw kinderherinneringen om zeep te helpen hoor  🙂 ‘k Zou niet durven. 

  {Mowl: was dat soms 3es?}

 3. Ik word al helemaal benieuwd naar deze godendrank. Zal eens opletten in de slijterij.

  {Mowl: ik weet niet of het ook werkt zonder jeugdherinnering.}

 4. Alie schreef:

  Volgens mij staan deze flessen volop in de slijterij…dus als je nog aanvulling nodig hebt

  {Mowl: we komen te weinig bij de slijter.}

 5. Heb je zo’n fijne herinnering aan die limonade, krijg je meteen visioenen van Marijke Hellwegen. Zou hij toch over de datum geweest zijn?

  {Mowl: Marijke? Da’s een vrouw, hoor.}

 6. linette schreef:

  Waren jullie ook in het openluchtmuseum, wij ook (gemiste kans). Ook wij waren in het winkeltje, maar dan voor kruiden en ouderwets snoep. Ook nog even bij het bakkertje geweest en daar een lekker stuk amandelstaaf verorberd en in het kleine cafe een glaasje gluhwein gedronken, waar ik meende een acteur uit ‘vuurzee’ te hebben gezien, maar dat kan ook aan de gluhwein hebben gelegen!

  {Mowl: je had het dus wel warm.}

 7. Ik ben helaas te jong om die herinnering te hebben. Ik heb dat wel bij de grote glaze flessen Punica, die niet meer te koop zijn…

  {Mowl: hoe lang is dat wel niet geleden? Een week?}

Zeg het eens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.